Regenton

Vroeger hadden wij een regenton in de tuin. Een groene van kunststof, met een houten deksel erop. Hij was verbonden aan een regenpijp, die was verbonden met een dakgoot, die was bevestigd aan het dakje van het open schuurtje waar het hout voor de open haard werd drooggehouden. In verhouding met het mini-houthuisje was het een enorme regenton. Mijn ouders schepten met een gieter water uit de ton voor de planten in de tuin. Soms hielp ik mee, of gebruikte ik het water uit de ton om riviertjes te maken in de zandbak.

In de jaren vanaf mijn middelbareschooltijd heb ik welgeteld nul gedachten aan regentonnen gehad. Dat veranderde toen ik samen met mijn vriend een volkstuin in Nieuwegein ging huren. Met zo’n tuinhuis erop, met een houtkachel erin. En ja, met een groene, kunststof regenton ergens in de hoek van de tuin. Maar die kreeg vooralsnog alleen aandacht van onze dochter, die er met vriendinnetjes heksensoepjes in maakte door er allerlei takken, blaadjes en afgevallen bloemen in te gooien.

Soms duurt het even voor je het belang van sommige zaken inziet. Of de onlogica van een door iedereen geaccepteerd systeem. Want terwijl de regenton in de hoek van de tuin was gedegradeerd tot viezesoepjespan, stond ik vrolijk met de tuinslang water te sproeien over mijn moestuin. En met water bedoel ik het ingenieus gezuiverde drinkwater dat in ons land ogenschijnlijk onbeperkt uit de kraan komt.

Dat doen meer mensen. Jaarlijks verbruiken we gemiddeld meer dan 2000 liter drinkwater per huishouden om onze tuinen mee te besproeien. De regen laten we in de grond zakken of via de regenpijp wegspoelen in het riool. Best onlogisch toch? Vooral als je bedenkt dat planten veel liever regenwater hebben dan kraanwater, want in dat laatste zit te veel kalk voor onze groene vrienden. 

Door een regenton aan je regenpijp te koppelen, maak je je planten blij én bespaar je jaarlijks zo’n 2000 liter drinkwater. Je kunt er ook je kamerplanten water mee geven, want ook die vinden regenwater veel lekkerder dan kraanwater.

Verder is er nóg een reden om zo’n ouderwetse regenton aan te schaffen. Het weer in Nederland is de afgelopen jaar steeds extremer geworden: we hebben te maken met lange periodes van droogte, afgewisseld met heftige hoosbuien. Omdat we al het regenwater dat op onze daken valt linea recta het riool insturen, kan het rioleringssysteem op veel plekken de toevoer van water tijdens zo’n hoosbui niet verwerken. In sommige gemeentes (vooral in het westen van het land) is het zelfs al verplicht om je regenpijp los te koppelen van de riolering.

Met een regenton koppel je de regenpijp niet los van de riolering, maar vang je al wel een substantieel deel af dat niet meer verwerkt hoeft te worden in het rioleringssysteem. En tijdens de langdurige droogteperiodes heb je heerlijk viezesoepjeswater uit je eigen regenton voor je planten. Gratis en voor niks!

Mijn project voor het voorjaar is om een dakgoot aan ons tuinhuis te maken, met een regenpijp, die uitkomt in een gezellige regenton met een kraantje eraan. Doe je mee? Tips kun je onder andere vinden op de website van Nudge.