Overstroming

Een dag voordat we op vakantie gingen naar onze lievelingsplek in Spanje, zag ik op Facebook een filmpje voorbijkomen met de titel: ‘Flash floods in Cadaqués, Girona NE Spain last night’. Op het filmpje zag je een enorme hoeveelheid water met een noodgang door een straat komen, zich niets aantrekkend van de geparkeerde auto’s en brommers.

Mijn eerste gedachte was: Oh-Mijn-God, dit is Cadaqués, hier gaan we morgen heen. En: hoezo loopt daar zo veel water door de straat? Ik deelde het filmpje op mijn tijdlijn, want ergens vond ik de sensatie en het contrast met ons idee van een zonnige herfstvakantie wel geinig. ‘Misschien moeten we een boot meenemen. Of in elk geval een zwembroek’, schreef ik er quasi-grappig bij. Ik had het weerbericht van de rest van de week gezien, dus ik wist stiekem heus wel dat we ons geen zorgen hoefden te maken.

Het filmpje was afkomstig van de facebookpagina ‘Severe Weather Europe’, die – naar zich laat vermoeden - allerlei soorten extreem weer laat zien in Europa. Als je hun tijdlijn bekijkt, dan zakt de moed je in de schoenen. Het lijkt alsof de wereld aan het vergaan is. Alles overstroomt en waait weg, daar komt het een beetje op neer. Uit een soort sensatiebeluste nieuwsgierigheid had ik een paar weken geleden besloten de pagina te gaan volgen. En toen kwam dus dat filmpje van Cadaqués voorbij.

Toen we zelf in Cadaqués waren, liepen we op de eerste dag langs de plek van de ‘ramp’: de straat waar Hostal Marina is gevestigd. Er liep nog steeds water doorheen, maar lang niet meer zoveel als op het filmpje. Het was ook de bedoeling dat het water hier doorheen liep, want deze straat is geen gewone straat. Het is een soort noodkanaal, dat overtollig water uit de bergen veilig afvoert naar de zee. Aan weerszijden van de straat zijn verhogingen aangebracht, waarvan ik eerder dacht: ‘Waarom zijn die stoepen hier zo achterlijk hoog?’ Nou, hiervoor dus. Om je voeten droog te houden in natte tijden.

In de zomer – wanneer de meeste toeristen er zijn – fungeert de straat verderop als parkeerplaats en is er één keer in de week een markt. In het voor- en najaar wordt iedereen geadviseerd zijn auto ergens anders te parkeren, vanwege de kans op grote stromen water door de straat. Wie dat advies niet opvolgt (meestal toeristen) heeft de kans zijn auto in kniehoog water terug te vinden.

Verderop, aan de boulevard, stond een vrouw haar winkel schoon te vegen. Het zeewater was er op maandag en dinsdag tot halverwege haar winkel binnengedrongen. ‘Ach,’ zei ze, ‘dat gebeurt twee keer per jaar, een keer in het voorjaar en een keer in het najaar.’ Ze was goed voorbereid, want ze had al haar verkoopwaar achterin gezet, zodat er niets was nat geworden. Alleen de vloer lag vol met modder en zand. ‘Ik hoop dat dit het was voor dit jaar’, zuchtte ze. Toen we ’s middags weer langs haar zaakje liepen, stond alles gewoon weer in de etalage en was er niets meer te zien van enig ongemak.

De inwoners van Cadaqués trekken hun wenkbrauw niet eens op van het water dat door hun dorp stroomt. Op pagina’s als ‘Severe Weather Europe’ wordt het getoond alsof dit een gevolg is van klimaatverandering. Het weer dat ze laten zien is dan misschien wel ‘severe’, maar omdat je de context niet kent, trek je als kijker de verkeerde conclusies. En zo krijg je al snel een hoop heisa om niets. Ik ben gestopt met het volgen van die pagina. Ik geloof absoluut dat ons klimaat snel aan het veranderen is en dat we daar iets aan moeten doen, maar niet alles komt door klimaatverandering. Soms is iets gewoon een storm in een glas water.