Japanblog - Tokyo

We zijn nu vier dagen in Tokyo en tot nu toe ben ik de enige roodharige die hier rondloopt. Dat valt op. En zo zijn er nog heel wat meer dingen die opvallen. Ik heb een lijstje gemaakt van wat ervaringen en bevindingen tot nu toe. 

1. Jetlag

Die was nogal aanwezig. Vanwege het tijdsverschil van zeven uur sloegen we tijdens de vliegreis de nacht zo’n beetje over. We kwamen zonder geslapen te hebben om 9.00 uur aan in Tokyo. En toen moesten we nog een hele dag wakker zien te blijven. Dat lukte natuurlijk niet. De eerste paar nachten waren een gevecht met ons bioritme, maar okee, nu lijken we redelijk op de Japanse tijd te zitten. Hoewel Mila nog geen enkele keer vóór middernacht is gaan slapen. Dus ja.

2. Toiletten

Oh, wat zijn de toiletten hier comfortabel en geavanceerd. Je hebt vaak een voorverwarmde bril, spoelknopjes voor je voor- en achterbillen (haha), knopjes om geluiden te maskeren en een deo-knop om geuren te verdrijven. En dat is nog vrij basic. Naar de wc gaan is dus op zichzelf al een avontuur.

3. Afval

Er zijn bizar weinig afvalbakken op straat. En toch zijn de straten heel schoon. De Japanners zijn vast gewend om hun afval mee naar huis te nemen. Daar waar er afvalbakken zijn, wordt het afval gescheiden ingezameld.

4. Akihabara

Als je behoefte hebt aan wat prikkels in je leven, dan is dit the place to be. Het is een wijk in Tokyo waar het 24 uur per dag, het hele jaar door kermis is. En dan met een carnavalsthema. Alles om je heen knippert, schittert, draait en maakt geluid. Er zijn volop arcadehallen, winkels met grijpautomaten, feestwinkels, anime-zaakjes en warenhuizen waar je alles, maar dan ook alles kunt kopen. 

5. Kattencafés

Een typisch Japans concept waarbij je de hele dag kunt doorbrengen met je favoriete dier. Je betaalt eerst een paar euro voor tien minuten inclusief een drankje. Blijf je langer, dan betaal je een vast tarief en mag je de hele dag blijven. Wij vonden tien minuten lang genoeg (Mila niet, want er was ook een chagerijnige versie van onze eigen kat). Er zijn ook hondencafés, konijnencafés en dierencafés voor wie niet kan kiezen. Wat de dieren ervan vinden blijft wat dubieus. 

6. Insecten

Die hebben we nog nul gezien.

7. Hitte

Zelfs voor Japanse begrippen is het hier extreem heet. De hele dag door worden we gewaarschuwd dat we vooral genoeg moeten drinken. De gevoelstemperatuur ligt dagelijks tussen de 41 en 46 graden. ‘s Nachts wordt het niet koeler dan 27 graden (gevoelstemperatuur: 37 graden). Gelukkig hebben we airco in ons appartement.

8. Kleding

Ondanks de hitte lopen alle Japanners er piekfijn bij. We zien veel mensen in werkkleding: mannen met overhemden met lange mouwen en vrouwen met panty’s (aaaah) en hoge hakken. Niemand draagt een zonnebril. Bijna iedereen heeft een parasol, een waaier of een handfan bij zich. 

9. Disney Sea

Toen we twee jaar geleden naar Disneyland Parijs gingen was het min tien graden. Nu in Tokyo was het vijftig graden warmer. Het meest opvallend? Bijna alle bezoekers hadden een Disney-accessoire op hun hoofd of aan hun lijf. Van Mickey Mouse-oren of een (extreem warme) Goofy-pet tot een Toy Story-tasje of Donald Duck-shirt. Het inlevingsvermogen van Japanners is bewonderingswaardig. En goed voor de merchandise.

10. Toeristen

We zijn nog opvallend weinig Westerse toeristen tegengekomen, ook niet in Disney. Niet dat dat erg is. Het valt gewoon op. 

11. Begroeten

Overal worden we gastvrij ontvangen. We roepen de hele dag konnichiwa (hallo) of arigato (dank u), want omgekeerd doen de Japanners dat ook. Behalve dat zij er dan nog hele teksten achteraan gooien die we niet verstaan. Dan lachen we vriendelijk terug. 

12. Conveyer belt sushi

We aten in een sushirestaurant waar de sushi op een lopende band langs de tafels komt. Je mag pakken waar je trek in hebt. Aan het einde worden de bordjes geteld (elke kleur heeft een eigen prijs) om te berekenen wat je gegeten hebt. 

13. Teamlab Borderless

Voor wie ooit naar Tokyo gaat, is deze immersive digital art expo van het Mori Art Museum een absolute aanrader. Vier uur lang hebben we rondgedwaald in sprookjesachtige ruimtes met lichtprojecties die reageerden op je aanwezigheid. Zo was er een kamer waar vlinders ontstonden op je lichaam. Via de vloer vlogen ze naar de muur en vervolgens door het hele gebouw. Als iemand ze aanraakte, verdwenen ze. Waar je ook liep veranderden ruimtes in bloemenvelden, watervallen, het heelal, enzovoort. Het was een waanzinnig mooie ervaring.

Ik kan nog veel meer opschrijven, maar dit waren voor nu de highlights. We voelen ons hier al helemaal thuis! We blijven nog twee dagen in Tokyo en gaan dan met de trein naar Kyoto. 

Wil je geen enkele post van de astronaut missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.